0532 497 79 90
info@asmatavanustasi.com

ALÜMİNYUM ASMA TAVAN ÖZELLİKLERİ

ALÜMİNYUM ASMA TAVAN ÖZELLİKLERİ

Bildiğimiz üzere herhangi bir yapının mefruşatından üst kısmında bulunan bölüme tavan diyoruz. Tavanın önemine değinecek olursak da; bir yerin kişi üzerinde yaratacak etkiyi ve algıyı arttırarak oraya değer katar.
Bir yapıda olması gereken ışıklandırma, akustik sistem, ısıtma, havalandırma sistemi, yangın detektörleri gibi hususları görsel güzelliği bozmadan, görüntü bozulumu olmadan bu görüntüyü kapatacak bölge tavandır. Tavana döşenen bu cihazlar ise asma tavanın zarafeti altında gizlenir. Yalnızca normal bir tavana asılsa idi hem istenmeyen bir görüntü bırakacaktı, hem de normal şartlar altında asma tavanın verdiği güzel görüntüyü verememiş olacaktı.
Sanayi bölgelerinde de asma tavanın önemi büyüktür. Peki, neden asma tavan kullanma gereksinimi duyar sanayi bölgeleri?
Gereğinden fazla yüksek olan tavan seviyesini düşürerek istenilen seviyeye indirger. Gürünüm açısından dekoratif bir duruş sergiler. Işıklandırma sisteminin hem düzenli olmasını sağlar, hem de görünümü bozmaz.
Ayrıca ses emilimini düzenler ve akustik seviyeyi ayarlar.Soğuk ve sıcak havalardan etkilenmemek için ısı yalıtımı sağlar.Tesisat döşemelerini gizler ve görüntü kirliliğinin önüne geçer.
Alüminyum asma tavanın avantajları çok fazla. Asma tavanın yapılacağı yere göre istekleri karşılayarak memnuniyeti de arttırır. Tavanda estetik bir duruş sergileyebilen ışıklandırma sistemleri, yangın detektörü ve filtresi, havalandırma bölgesi gibi cisimler aynı zamanda işlevini de kaybetmez.
Isı yalıtımından kaynaklı soğuk ve sıcağı hissettirmez. Rutubet tutmaz. Kolay temizlenebilir yüzeyi sayesinde hijyeniktir ve bakteri tutmaz. Hafiftir ve hafif olmasına rağmen yangına karşı dirençlidir ve istenilen anlarda rahatça sökülüp takılabilir. Ekstradan tesisat döşenebilir.
Günlük yaşantımızda asma tavanların üretildiği malzemeler çoğunlukla alüminyum olup, performans ve istenilen özellikler temel alındığında son derece başarılı bir malzeme olduğu görülüyor. Büyük sanayi depoları ve alanlarında, estetik mekânlarda ve mimari güzelliklere sahip olan mekânların baş tercihlerinden olan alüminyum asma tavanın kullanıldığı alanlara bakıldığında birçok iş merkezi ve bölgelerin ideal tercihlerindendir.
Genellikle tercihin bir numaralı odak noktası olan alüminyum asma tavanların bürolar, hastaneler, kapalı otoparklar, müzik merkezleri, sinema salonları, konferans salonları, tiyatro salonları, geniş ve büyük mağazalar, bankalar, iş hanları, kapalı yüzme salonları, spor salonları, oto servisler gibi ekonomik olarak çok gelişme kat etmiş ve kat edebilecek ticari kurumların da gözdesi durumundadır.
Ayrıca alüminyum asma tavanlar işlev olarak da geniş çaplara sahip oluşunu kaynakladığımızda iç kısmının tesisat için çok geniş haznelere sahip oluşu, hem tesisat işlerinde kolaylık sağlıyor hem de haznesiyle rahatlıkla tüm tesisatı saklar cinsten olup görüntü kirliliğinin de önüne geçerek tercihleri oklarını temelli bir şekilde tekrar üzerine çekmeyi başarabiliyor.
Alüminyum Asma Tavan Türleri
Bir asma tavanda görünüm dışındaki istenilen özelliklerin dışında dayanıklılığı, akustik özelliği, ses yalıtım ve iletimi, bakteri tutmaz ve kolay temizlenebilir yüzeyi, tesisat için ayrılmış hacmi, maddelere karşı dayanılabilirlik durumu da önemlidir ve bunların olması için de inanılmaz bir kullanıcı dilinden anlar empatiler ile üretilmesi gerekir. Kullanıcıların bu sorunlara karşı çözümler bulması ve beklentilerinin yerine gelmesi için seçecekleri asma tavan modelleri çok önemli bir husustur.

Alüminyum asma tavanlar yalnızca kapalı mekanlarda değil, açık mekanlarda da tercih edilen bir asma tavan türüdür. Benzin istasyonlarının dışa çıkan bölümlerinde, yine çeşitli kablo sistemlerini, armatürleri gizlemek amacıyla, ayrıca da estetik bir görünüm kazandırma amaçlı, müşterilerin de ilgisini çekebilecek alüminyum asma tavanlar çok fazla tercih edilip kullanıma geçiyorlardır.

Açık alanda olduğu için görünümden çok, açık havaya ve zor koşullara dayanıklı olması hususu da çok önemlidir. Güneş, yağmur, kar, sıcak, soğuk hava koşullarına dayanıklı olmalıdır. Kir tutmama özelliğine sahip yüzeylerin olması ve rahat temizlenebilir tipte olmaları sağlanmalı ve gerektiği durumlar çerçevesinde kolay bir şekilde monte işlemini tamamlayabilmelidirler.

Alüminyum asma tavanlar çeşit açısından çok fazla olmasının en büyük etkeni özel üretimde olanlardır. Normal şartlar altında özel üretim dışında, üretim şekillerine göre yalnızca iki çeşit alüminyum panel vardır. Bunlardan biri alüminyum asma “panel” tavanlardır ve bu asma panel tavanlar sert panellere sahip olup alüminyum levhaların bir silindir yardımı ile bükerek şekil vermeleriyle oluşur. Diğer asma tavan türü ise alüminyum asma “kaset” tavanlardır ki bu da alüminyum asma kaset tavanın sisteminin sert alüminyum levhalarda preslenerek şekil verilmesiyle oluşur.

Alüminyum Asma Panel Tavanlar
Alüminyum asma tavan sisteminin en çok tercih edilen türü olan alüminyum asma panel tavanların panellerinin minimum ½ mm. Genişliğe sahip olması ve sert alüminyum levhaların silindir sistemin aracılığıyla şekil verilme girişimiyle imal edilmektedir. En çok tercih edilen panel ölçüleri; 80 ila 200 mm. genişliğinde ve maksimum 6 metre uzunluğunda olmalıdır.
Üretim bölümlerinde istenilen renk ve şekil verimi elektro statik toz boyama uygulamasıyla yapılır.

Alüminyum asma tavanın panelleri istenildiği takdirde geniş veya dar, kuyruklu veya kuyruksuz biçimlendirilerek yapılabilir. Bu sayede iç ve dış bölgelerde de uygulanabilinen alüminyum asma panel tavanlar dış alana uygulandığında daha kalın panel kullanımı istemektedir. İç alanda daha ince paneller kullanıldığı için sökme ve monte etme işlemleri daha kolay olur ve ince yapıya sahip olmasına rağmen ısı yalıtımı özelliğinden herhangi bir şey kaybetmez. Ses yalıtımı ve ısı yalıtımı gibi özellikler özel olarak üretilmiş yalıtım malzemeleriyle birlikte panellerin üzerine konularak montaj hem daha teknolojik hem de daha rahat boyutlara gelir.
Alüminyum Asma Kaset Tavanlar
Alüminyum asma tavanın ikinci bir üretim çeşidi olan alüminyum asma kaset tavan sisteminde kaset kalınlıkları minimum ½ mm. kalınlığında olmalı ve alüminyum tabakasının sert olan levhalardan kalıp şeklinde preslenerek şekil verilerek üretimini tamamlama aşamasına gelinir.

Günümüzde çok fazla uygulamaya sahip olan alüminyum kaset asma tavanın boyut ölçüleri 300×300 ila 60×1200 mm. arasında birçok boyutlar olabilir. Fakat kaset asma tavanda ölçüler bazen özgün ve farklı olabiliyor. Alüminyum kaset asma tavanın renklendirmesi de toz boyama sistemi ile oluyor ve üretim öncesi yapılan bu uygulamada istenilen renge boyanan kasetler, boyandıktan sonra monte ediliyor.

Alüminyum kaset asma tavanlarda yalnızca dış mekanlar için değil, iç mekanlar için de uygulanabilir bir yöntemdir. Ses ve ısı yalıtımını sağlamak için birkaç ek yalıtım malzemesi konulması yeterlidir ve istenildiği gibi de ayarlanabilirdir. Ayrıca bu kaset asma tavanda ışıklandırmalarda, ses cihazları gibi gerekli cisimler kaset bölgeye monte edilerek estetik görünümü artırabilir ve herhangi bir estetik bozukluğa neden olmaz.

Kaset asma tavanların monte edimi de kolaydır. Ayrıca çıkartılabilir bölgeleri sayesinde istenilen bölgelere takviye yapılabilir, estetik görünümü arttırmak için ekstradan dekoratif eklentiler yapılabilir, çeşitli armatürler eklenip sisteme kullanıcının istediği bir yönde geliştirme uygulanabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.