ASMA TAVAN NASIL YAPILIR
Asma Tavan Kotunun Belirlenmesi : Yapılması istenen asma tavan, bitiş kotuna göre alçı levha kalınlığı da temiz kalacak olan yüksekliğe eklenerek U profillerinin alt kotu duvar yüzeyine işaretlenir.
U- Profillerin Sabitlenmesi : Daha önceden boyalı çırpı ipi yardımıyla tüm duvarlar üzerine taşınmış olan çizginin üzerine, tavan U profilleri, matkap yardımı ile dübel, vida ve pul kullanılarak sabitlenir.
Askı Çubuklarının Konumunun Belirlenmesi : İlk konulacak olan askı çubuğu, uygulamaya başlanacak olan duvar köşesinden her iki duvara, uzaklığı 10 cm olacak şekilde monte edilmelidir. Askı çubuklarını ana profiller taşıyacağından, ana profillerin montajında yaşanacak problemleri en aza indirmek için ana profillerin hangi duvara paralel olacağı önceden belirlenmelidir.
Çelik Dübel Yerlerinin Belirlenmesi : Ana profiller odanın uzun duvarına (“a” eksenine) paralel olmalıdır. “a” ekseni doğrultusunda en fazla 90 cm aralıklarla çelik dübel yerleri işaretlenmelidir.
Askı Çubuklarının Konumunun Belirlenmesi : Elektrik ve ses tesisatı var mı, İklimlendirme ve havalandırma bacaları geçiyor mu, yangın önleme tesisatı döşenecek mi, gibi benzeri sorulara cevap verilmeli, bu durumlar askı çubuklarının konumu belirlenmeden önce kontrol edilmelidir.
Ek askı Çubukları Atılacaksa Onların Konumunun Belirlenmesi : Askı çubukları ve ana profillerin söz konusu tesisatlarla çakışmaması için gereken yerlerde ek askı çubuğu kullanılır.
Çelik Dübellerin Sabitlenmesi : Daha önceden belirlenmiş olan çelik dübel yerleri matkapla delinir. Matkapla delme işleminde seçilen matkap ucuna dikkat edilmelidir. Kullanılan matkap ucu dübelden bir numara küçük olmalıdır.
Askı Çubuklarının Boyunun Belirlenmesi : Malzeme analizinde askı çubuğu sayısı belirlenir. Askı çubukları, tavan ile U profilleri alt kotu arasında kalan mesafeden en az 4- 5 cm, en fazla 7-8 cm kısa kesilir.
Askı Çubuklarının Takılması : Askı çubuklarının takılması işlemi, daha önceden monte edilen ve yerinde sağlamlanan çelik dübeller üzerinde bulunan L demirlerinin içinden geçirilerek asılır.
Askı Maşalarının Takılması : Askı maşaları, C profillerine rahatça geçmesi ve montaj esnasında zorluk çıkmaması için C profilleriyle aynı yöne bakacak şekilde takılmalıdır. Takılma esnasında askı çubuklarının üzerinde bulunan yaylarına basılır ve askı çubukları yay üzerinde bulunan deliklerden geçirilir.
Ana Profillerin Takılması : T askı maşası kullanılmış ise ana profiller maşa dişlerinden direkt geçirilerek takılır. C askı maşası kullanılmış ise ana profil maşaya yaklaştırılır ve maşa ana profile kilitlenene kadar döndürülür.
Ana Profillerin Ekleme Parçalarının Takılması : Yardımcı malzemeler tablosundan hatırlayacağımız gibi profil L boyları 3 m’dir. 3 m’yi geçen asma tavanlarda ana profiller ekleme parçası ile birbirlerine eklenir.
Tali Profillerin Aralıklarının Belirlenmesi : Tali profillerin aralıkları 50 cm olmalıdır. Bu mesafeyi kesinlikle geçmemek gerekir. Bunun nedeni ise altına monte edilecek olan alçı levhaları taşıyacak olmasıdır. Aradaki mesafe 50 cm’den büyük olursa alçı levhada sonradan sarkmalar olabilir.
Tali Profillerin Konumu : Mevcut duvardan ya da giydirme duvardan uzaklığı en az 10 cm olmalıdır.
Tali Profillerin Sabitlenmesi : Tali profiller önceden askı çubuklarına askı maşaları aracılığıyla bağlanan ana profillerin altına sabitlenir.
Alçı Levhaların Kesilmesi : Alçı levhaların kesiminde dikkat edilecek en önemli nokta, ölçünün alınmasıdır. Ölçü, kesilecek alçı levhanın monte edileceği yerde alınmalıdır.
Yalıtım Malzemesinin Döşenmesi : Yapılacak olan asma tavanda yalıtım yapılması düşünülüyorsa yalıtım malzemeleri alçı levha kaplanmasına başlamadan önce profillerin üzerine yerleştirilmelidir.
Alçı Levhaları Vidalama ve Montajının Yapılması : Vidalama şarjlı matkap ya da devir ayarlı matkap ile yapılır. Vidalamada dikkat edilecek nokta, vida aralıklarının 30 cm’yi aşmamasıdır. Vidalama sırasında vida başlıkları alçı levha üzerine gömülecek şekilde yapılmalı yalnız alçı levha üzerinde bulunan kartonun zedelenmemesine dikkat edilmelidir.
Derz Bandı Yapılması : Alçı levhaların vida ile montajı yapıldıktan sonra derzlere derz bandı (file) çekilir. Derz bandı; derz dolgusu alçısının alçı levhayı daha sağlam tutması ve kuruyunca çatlamaması için yapılır.